Hogyan készült A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című tanulmánykötet?

Bélyegkép

A szerkesztők és a kiadó közleménye

2021. március 25-én és 26-án online konferenciát rendeztek a berlini Humboldt Egyetem Magyar Irodalom és Kultúra Tanszékének szervezésében, az itt elhangzott előadásokból készült A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című tanulmánykötet. A Halász Hajnalka és Lőrincz Csongor által szerkesztett kötet a József Attila-kutatás legfrissebb eredményeit mutatja be az érdeklődő olvasók számára, tizenhét tanulmányt tartalmaz, amelyek felölelik a költő teljes életművét a korai pályaszakasztól a kései versekig. A kötetet a Prae Kiadó adta ki, a berlini Humboldt Egyetem támogatásával. A felelős szerkesztő L. Varga Péter volt. Könyvbemutató az ELTE BTK Kari Tanácstermében március 9-én este 18 órai kezdettel lesz.

A Prae Kiadó még 2022-ben átvette a szerzők által megírt, a szerkesztőpáros által előkészített tanulmányokat, amelyeken velük egyeztetve elvégezte a szöveggondozási munkálatokat. Ezzel párhuzamosan felvette a kapcsolatot a berlini Humboldt Egyetemmel a kiadás támogatása ügyében. A szöveggondozást nyomdai előkészítés követte, ami után megkapta a szerkesztőpáros a betördelt anyagokat, és minden szerző a saját tanulmányát. Miután visszakapta a Prae Kiadó a javítási kérésekkel a pdf-eket, megtörtént ezek bejavítása, és egy ismételt, végső jóváhagyási körre visszakapták a szerzők és a szerkesztők a betördelt tanulmányokat. Így mindenkinek több körben is lehetősége nyílt arra, hogy megtegye javaslatait, észrevételeit, ha bármilyen problémát talált.

Tudomásunkra jutott, hogy egy másik kiadó (Ráció Kiadó) egy korábbi szövegváltozatot tervez megjelentetni a szerzők-szerkesztők jóváhagyása nélkül. A könyv minden tiltakozás ellenére napvilágot látott, több szerzőnek postázták és forgalomba hozták.

Mi, jelen közlemény aláírói mindannyian kifejezetten felelőtlennek gondoljuk nem autorizált szövegek könyv formában történő megjelentetését. Különösen, ha a szerkesztők kifejezetten jelezték, hogy a kézirat megjelentetéséhez nem járulnak hozzá, és azt a szerzői joggal való visszaélésnek tekintik, továbbá, hogy a Prae Kiadónál szándékozzák megjelentetni a kéziratot. Kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy ha kritikák készülnek a könyvről, akkor azok az autorizált kiadványról készüljenek, ezért a kritikusok, valamint a folyóirat-szerkesztők figyelmét felhívjuk arra, hogy szerzőikkel tisztázzák: a Prae Kiadó által megjelentetett könyvről írnak-e recenziót, tanulmányt.

Nem példa nélküli, hogy egy könyvet visszavonnak a forgalomból. A Ráció Kiadónak is vissza kell vonnia a piacról a szerkesztők és szerzők ellenőrzése és jóváhagyása nélkül megjelentetett könyvet.

Halász Hajnalka, Lőrincz Csongor, L. Varga Péter, Balogh Endre

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

0

Nincsenek termékek a kosárban.

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez