K. Horváth Zsolt

A bundátlan Vénusz

3,690Ft ÁFA-val 2,768Ft ÁFA-val

A modernitásban szépség, a szép test társadalmi konstrukciója, ahogyan Simone de Beauvoir már hosszú évtizedekkel ezelőtt kritikusan rámutatott, elsősorban a női testhez kapcsolódik. A tulajdonságként értett szépség pedig sokkal inkább jellemzi a nőt, mint tudása, teljesítménye vagy készségei. Sosem késő ezeket a hamistudati elemekkel gazdagon átszőtt beállítódásokat újragondolnunk. Jelen kötet abból a hipotézisből indul ki, hogy a testkép, a szépség és a testszőrzet valahogyan összefüggenek egymással, s arra keresi a választ, hogy ezek a jelentéktelennek tűnő apróságok hogyan képeznek jelentést, hogyan adnak akaratlanul is számot arról, hogy milyen világban élünk, s mit gondolunk önmagunkról. A test társadalomtudományos értelmezései ugyanis arra mutattak rá, hogy az ember teste ugyan látszólag az övé, ő rendelkezik felette, ám annak nyilvános használatát rengeteg íratlan szabály és elvárás korlátozza. Olyan normák, melyeket „mindenki ismer”, már csak az a kérdés, hogy ki ez a „mindenki”, és „honnan” tudja azt, amit „tud” vagy tudni vél – ez minden kritikai megközelítés alapja. Ebben az értelemben a test társadalmi konstrukció, mely többnyire az egyén tudta nélkül magán viseli korának ideológiáját: számot ad arról, hogy az adott korszak mit gondol a szabálykövetésről, az engedelmességről, a szépségről, a fegyelemről, a szexualitásról, a szubjektivitásról, az intimitásról és így tovább.

Ily módon a testnek nincs folytonos, homogén és lineáris története, ahogyan sokan vélik, a test körüli szabályozások, befolyásolások vagy éppen az ezekkel szemben megnyilvánuló ellenvélemények, tiltakozások leginkább konfliktusokon és reprezentációkon keresztül vizsgálhatóak. Ezek elemzéséből állhat össze a legitim test kulturális formáinak és gyakorlatainak egyfajta diszkontinuis társadalomtörténete.

Interjúk

A női szépség  lehet(ne) szőrös – Interjú A bundátlan vénusz szerzőjével – wmn.hu

Mekkorát változott azóta a világ! Az emberekről, elsősorban a nőkről, szinte teljesen eltűnt a testszőr. Bár ez így nem pontos. A szőr nem eltűnik, hanem jelentős anyagi és időbeli ráfordítás árán, gyakran komoly fájdalmak közepette távolítjuk el, hogy aztán pár nap múlva újra kinőjön. Miért csináljuk? Mert így szép, higiénikus, így szoktuk meg, ezt várja tőlünk a partnerünk, az illem? Lehet-e a miénk a testünk, ha egyszer a nyilvános használatát ennyi szabály korlátozza? Mennyire infantilizál minket, hogy simának kell lennünk, mint a babapopsi? Ezeket a kérdéseket feszegeti egy nemrég megjelent nagyszerű társadalomtörténeti könyv, A bundátlan vénusz

 

Tanulmányok, Kritikák, Recenziók

Kész Orsolya: Az utolsó utáni tabu  – es.hu

A bundátlan Vénusz voltaképpen arról szól, hogy a szeméremszőrzet az utolsó utáni tabu vagy másként: „hogy az elmúlt évtizedekben eltűnt az emberekről, férfiakról és nőkről egyaránt, a testszőrzet”. A testet érintő kritikai kutatások ugyan nagy hangsúlyt fektetnek a test-hatalom-intézmény hármas vizsgálatára, a médiahatások és a testkép kapcsolatára, és az ezekből következő étkezési, önértékelési és pszichés zavarok összefüggéseire. Ám a test szőrtelenítésével kapcsolatos kérdésfeltevések általában vagy túl magától értetődőnek vagy túl komolytalannak hatottak ahhoz, hogy a társadalomtudományos munkák kitüntetett figyelmet szenteljenek neki, így meglétével vagy hiányával, változó funkciójával, rituális használatával és jelentéseivel, reprezentációjával, valamint a mindenkori szépségeszményhez kapcsolódó viszonyával alig foglalkoztak.

Király Csenge Katica: Kultúra borotvaélen – prae.hu

2021 szeptember 3-án, a Kis Présházban mutatták be K. Horváth Zsolt új tanulmánykötetét, A bundátlan Vénuszt. A kötet alcíme szerint a női testszőrzet biopolitikáját és az eszményi test politikai antropológiáját állítja fókuszba.

 

Könyvbemutató

A Kis Présházban Gregor Anikó beszélgetett a szerzővel
Szerző

K. Horváth Zsolt

Kiadó

Prae Kiadó

Oldalszám

164

ISBN

978-615-6199-14-0

Alcím

A női testszőrzet bitpolitikája és az eszményi test politikai antropológiája

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A bundátlan Vénusz” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

1
Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez