Lichter Péter

A hollywoodi alakváltó. Steven Soderbergh féktelen filmművészete

3,790Ft ÁFA-val 2,843Ft ÁFA-val

Steven Soderbergh a kortárs amerikai film egyik legkülönlegesebb alkotója. Fékezhetetlen termékenységével csak az alkotói sokszínűsége veszi fel a versenyt: 1989-es debütáló kultuszfilmje, a Szex, hazugság, videó óta harminchárom játékfilmet rendezett, amelyek műfaji, intézményi és formanyelvi szempontból szinte a teljes filmművészet spektrumát lefedik. A rendező nevéhez olyan kasszasikerek fűződnek, mint az Ocean’s Eleven, a Magic Mike vagy az Oscar-díjas Traffic, de a kiszámíthatatlan, és éppen emiatt végtelenül felvillanyozó életműben találhatunk posztmodern műfajidézetet (A jó német, Solaris), epikus életrajzi filmet (Che), óraműpontossággal működő thrillert (Mellékhatások, Kimi), a krimi határait feszegető remekművet (Amerikai vérbosszú) vagy éppen a filmipar elvárásaival szembemenő dadaista avantgárd filmet (Schizopolis). Soderberghet tehát nem véletlenül szokták a kritikusok kaméleonnak titulálni: a szerzői világában csak az a biztos, hogy semmi sem az.

Lichter Péter könyvében a mindig megújulni képes alkotó kalandos pályáját kíséri végig, Soderbergh eddigi összes filmjének a széles közönség számára is érdekfeszítő értelmezését adva.

Lichter Péter (1984) filmrendező, filmesztéta, a PTE BTK Filmtudományi Tanszékének adjunktusa, a Prizma folyóirat szerkesztője. Korábbi kötetei:  A láthatatlan birodalom (2016), Utazás a lehetetlenbe (2018), 52 kultfilm (2018), Kalandos filmtörténet (2019, Kránicz Bencével közösen), Steven Spielberg filmjei (2020), 52 hátborzongató film (2021).

Szerkesztő: L. Varga Péter. Borító: Szalay Miklós. A szerző fotóját Mariia Kashtanova készítette.

Weboldalán filmográfiája is megtekinthető.

Interjúk

Kis Présházban

Szerző

Lichter Péter

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2022

Oldalszám

216

ISBN

978-615-6199-54-6

Várható szállítás

2022. június eleje

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A hollywoodi alakváltó. Steven Soderbergh féktelen filmművészete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

0

Nincsenek termékek a kosárban.

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez