Szerkesztette: Lőrincz Csongor, Smid Róbert

A körzet poétikái – Tanulmányok Bodor Ádám életművéről

4,990Ft ÁFA-val 3,743Ft ÁFA-val

Bodor Ádám azon élő irodalmi klasszikusaink egyike, akinek kanonikus státusza vitathatatlannak tűnik minden értelmező közösség számára. Ha van még ilyen értelemben „közös” részesedés a (kortárs) magyar irodalmi hagyományban, akkor Bodor művei mindenképpen ennek esélyét jelenthetik. A Bodor életművét tárgyaló jelen kötet egyrészt kísérletet tesz a Bodor-korpusz szisztematikus értelmezésére, olyan átfogóbb szemléleti, irodalmi, szövegközi és magyar, valamint összehasonlító műfaj- és irodalomtörténeti modellek kimutatására vagy előállítására törekedve, amelyek ezt a szövegvilágot applikatív síkon is képesek megvilágítani, anélkül, hogy eltávolodnának a szövegek esztétikai tapasztalatától és az ezt kondicionáló nyelviségtől. Másrészt a Bodor-próza unikális nyelvművészeti indexeinek, akár nyelvszemléletének vizsgálata, egyes lehetséges epikatörténeti, illetve műfajpoétikai (magyar és világirodalmi) előzményeinek és párhuzamainak kontextualizáló és összehasonlító értelmezése képezik a kötetben szereplő tanulmányok kiindulópontját. Hasonló nyomatékkal jelennek meg az értelmezésekben olyan kérdések, mint a kelet-közép-európai térség történeti, antropológiai és kulturális archeológiája, kollektív emlékezete Bodornál, a hatalom mibenléte, annak produktivitása, határainak feltérképezése, a különféle hatalmi diskurzusok rétegzettsége és interakcióba lépése, vagy éppen a Bodor-szövegek atmoszféraképző nyelvi eljárásai.

A körzet poétikái tanulmányai arra mutatnak rá, hogy Bodor művei több fontos szinten kardinális kérdések jegyében megszólíthatók, úgy kultúr- és irodalomtörténeti, mint olvasás-, szöveg- és nyelvelméleti síkon, továbbá – ezekkel szoros egybefonódásban – kortárs történeti, illetve regionális, sőt antropológiai dimenziókban.

 

 

A kötet szerzői: Balázs Imre József, Bánki Éva, Bányai Éva, Bengi László, Eisemann György, Fodor Péter, Kovács Péter Zoltán, Kulcsár Szabó Ernő, Lőrincz Csongor, Molnár Gábor Tamás, Nemes Z. Márió, Pál-Lukács Zsófia, Radics Péter, Smid Róbert, Szemes Botond, Szirák Péter, Török Ervin, Vincze Ferenc, Végső Roland

Tömeg 0.598 kg
Szerző

Szerkesztette: Lőrincz Csongor, Smid Róbert

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2024

Kötés

Ragasztott, visszahajtott füllel

Oldalszám

496

ISBN

978-615-6675-25-5

Anyag

papír

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A körzet poétikái – Tanulmányok Bodor Ádám életművéről” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

0

Nincsenek termékek a kosárban.

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez