A ránk bízott kert. Ökoköltészet – Világirodalmi antológia

3,890Ft ÁFA-val 2,918Ft ÁFA-val

Almacsutkák vagyunk az
Örökkévalóság Fáján.
Vajon mi sarjad ki belőlünk,
amikor a ringatózó ágakról
egyenként a földre hullunk?

Viktar Zsibul

Kortárs világirodalmi versantológia hosszú ideje nem jelent meg magyar nyelven, ezért aligha túlzás, hogy a kötet megszületése már önmagában ünnep. A ránk bízott kert azonban az ember, a társadalom és a természet szerteágazó, mindent átható kapcsolatát előtérbe helyezve ad ízelítőt a világlíra alkotásaiból, így az olvasó személyes tapasztalatai alapján is magáénak érezheti a könyvet, miközben bekapcsolódik a világ poétikai áramlataiba. Az antológia versei eredetileg a Versum online költészeti portálon jelentek meg, a műfordítások fiatal költők, fordítók munkái. A költemények formai, nyelvi és gondolati gazdagságuk mellett új, megrázó és megkerülhetetlen kérdéseket tesznek fel, amelyek válaszra várnak a költészeten túli, hétköznapi életünkben is.

Péczely Dóra

Kategóriák: ,

Interjú

Baluja Petra: A világirodalom kertészei – kulter.hu

A ránk bízott kert című ökokötet egy frissen megjelent világirodalmi antológia, melynek szövegei a klímaválság szorongató tényeit tárják az olvasó elé. A kötet szerkesztőivel, Péczely Dórával, Bordás Mátéval és Sipos Tamással beszélgettünk az egyéni és globális felelősség dilemmájáról, a kötet koncepciójáról és a megszületéséhez szükséges példaértékű csapatmunkáról.

 

Tanulmányok, kritikák, recenziók

Gregor Lilla: Lehet erről írni? És kinek? – litera.hu

A versfolyam nyomaszt és felold, felvet megoldási próbálkozásokat és álmegoldásokat, miközben újító módon felhívja a figyelmet rá, hogy még az ilyen, magát klímatudatosnak mutató kezdeményezéseket is erősen kritikusan kell olvasni.

Bihary Gábor: Poétikai diverzitás – muut.hu

A ránk bízott kert című világirodalmi antológiában olvasható versek egyberostálását tematikus kapcsolódás irányította, az „ökoköltészet” (címkeként is funkcionáló) diskurzusa képezi a keretet, vagyis olyan szövegek kerültek egymás mellé, amelyek az ember és természet 21. századra radikálisan megváltozott kapcsolatának „szellemi lenyomataként” értelmezhetők, ahogy az antológia egyik szerkesztője és több vers fordítója, Bordás Máté megállapítja az utószóban. A kötet megjelenése valóban ünnep, ahogy ezt Péczely Dóra is megfogalmazza a borító hátsó részén lévő szerkesztői ajánlóban, mert a 20. századi és kortárs világlíra jelentős szövegeit közvetíti magyarul; ám a poétikai összetettség vagy a nyelvi teljesítmény miatt keletkező lenyűgözöttség mellett (olykor talán: helyett) a befogadás során fellépő érzések a szorongás, a(z ön)vád, a düh és a tenni akarás. A könyv ugyanis kikerülhetetlenül szembesíti olvasóját a súlyos kérdéssel: mi a felelőssége az emberiségnek az élővilággal szemben? Mit tettünk, teszünk és tehetünk a természet (benne az ember) megóvásáért?

Szabolcsi Alexander – „a remény szerkezete, az ellenállás elve” – hallgatomagazin.hu

Természet és kultúra – Az irodalomban megélt tehetetlenség, tétlenség, és tenni vágyás lehetőségei, azaz mit kezdhetünk egy ökológiai kataszrófával, ha versben akarunk beszélni róla?

Csabai Máté: Mit tettünk a ránk bízott kerttel ? – port.hu

Egy új versantológia, A ránk bízott kert húsba és lelkiismeretbe vág, mégsem nyomasztani vagy vádolni akar. Azt szeretné elérni, hogy a természetre nem külső, fenyegető erőként nézzünk, hanem tőlünk elválaszthatatlan részként. Hiszen itt születtünk és itt fogunk meghalni is.

Beleolvasó – olvassbele.com

Ökoköltészet – a legtöbb ember számára új fogalom. Még azok számára is, akik egyébként fogékonyak a költészetre, mindennapjaikhoz tartozik, s azok számára is, akik felelősnek érzik magukat is Földünk sorsáért, és döntéseiket áthatja a környezettudatosság. Ebben a vékonyka verseskötetben ezúttal találkozik, sőt szövetségre lép e két dolog.

 

Könyvbemutató

Horváth Márk filozófus, Az antropocén szerzője, L. Varga Péter irodalomtudós, Mohácsi Balázs, A ránk Bízott kert műfordítója, egyik ötletadója beszélgetnek. Közreműködik: Boncsér Sára Luca

https://podcastgyujto.hu/2022/02/16/az-antropocen-es-a-rank-bizott-kert-okokolteszet-vilagirodalmi-antologia/

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2021

Oldalszám

112

ISBN

9786156199195

Szerkesztő

Péczely Dóra

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A ránk bízott kert. Ökoköltészet – Világirodalmi antológia” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

0

Nincsenek termékek a kosárban.

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez