Sale

Tóth Kinga

AnnaMaria sings/singt/énekel

Original price was: 7,990Ft.Current price is: 5,990Ft. ÁFA-val

Tóth Kinga, a Prae Kiadó és a MODEM gondozásában megjelenő legújabb művészeti albumában a tradicionális imákat és a szentéletű nők, valamint az apácák életét kutatja a XI. századtól egészen napjainkig – mindezt párbeszédbe hozva a mai modern nők életével. Mit kezdhet egy mai modern nő, hogyan reflektálhat a szent nők életére, az apácaéletmódra, milyen élethelyzetekben találhat magára, találhat példára vagy illetheti kritikával ezeket a korai női szerepvállalásokat? Hogy tudtak a korabeli nők társadalmi szerepeket vállalni, esetleg művészetüket, magánéletüket megvalósítani akár az apácaéletmód segítségével? Segít-e az elvonulás, a visszavonulás napjainkban, kapcsolhatjuk-e akár ezt a fajta viselkedést egy társadalmi szerepvállaláshoz?

„Párhuzamokat, kapcsolódási pontokat keresek ezekben a szövegekben és művészeti munkákban, elsődlegesen olyan női szentek életét kutatva, akik aktivizmusukkal váltak szentekké, akik nem a mártíromságot, hanem nagyon is a társadalomban való munkálkodást választották. Az apácák életét is mint performatív gesztust figyelem, órarendjüket, tanítói-filozófiai-művészeti munkáikat tanulmányozva. Szövegszinten korai imákkal, Mária-énekekkel foglalkozom, ezekből merítve gesztusokat, fordulatokat a saját szövegeimbe. Modern imádságoknak, női imádságoknak szánom ezeket az új verseket: tradiciók és nyitottság, lelki- és beszédgyakorlatok, új-érzékenység. A szövegek mellett imaperformanszokat, zajliturgiákat, gyónásperformanszot is adok elő.” (Tóth Kinga)

A háromnyelvű szövegek mellett a szerző grafikai, vizuális- és hangköltészeti, videó- és performanszmunkái, objektinstallációs felvételei láthatók és hallhatók.

Együttműködő alkotók: Annie Rutherford, Normal Gergely, Péter Szabina-Bodnár Kristóf (blanche the vidiot), Vigh Levente, Sophia Matteikat, Kulcsár Edmond, Silvia Rosani

Art Direction, Editorial Design, Nyomdai Elôkészítés: Popella Dóra @Black Monty Studio

Kategóriák: ,
Szerző

Tóth Kinga

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2023

Kötés

cérnafőzött, keménytáblás

Oldalszám

156

ISBN

9786156675057

Várható szállítás

2023.10.06.

Anyag

papír

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„AnnaMaria sings/singt/énekel” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…

Kosár

1

Részösszeg: 1,250Ft

KosárPénztár

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez