Seregi Tamás

Jövőbe szédülő lendülettel

3,390Ft ÁFA-val 2,543Ft ÁFA-val

Létezik-e művészet kultúra nélkül, és van-e értelme kultúráról beszélni úgy, hogy a művészetet nem tekintjük annak részeként? Milyen új problémákat, helyzetet, felismeréseket eredményezett a történeti avantgárd a művészet és a kultúra összetett viszonyában, és milyeneket a neoavantgárd?

Seregi Tamás könyve ezekre a bonyolult kérdésekre keresi a választ. A kötet első felében a történeti avantgárdról, Kassák Lajosról, majd a neoavantgárd egyes dilemmáiról, Moholy-Nagy Lászlóról, Kállai Ernőről, Tamkó Sirató Károlyról olvashatunk egymással számos tekintetben összefüggő, a kérdésirányok kijelölésében és a válaszokhoz vezető út kialakításában konzekvens esettanulmányokat. A könyv második része nagyívű esszé művészet és kultúra nyugvópontra nem jutó kapcsolatáról: része-e a művészet a kultúrának, vagy bizonyos változatai mindig is kívül estek azon, éppen amiatt, mert nem voltak képesek műveleti területté válni, azaz domesztikálódni? A művészet és a kultúra felvilágosodás utáni története elvezet napjaink nagyon is gyakorlati kérdéséhez: mi a szerepe a művésznek a kulturális termelésben?

Tanulmányok, kritikák, recenziók

Kultúrába szédülő művészet – art7.hu

A szövegek valódi sorvezetője nem egy előre elgondolt probléma vagy körülhatárolható jelenség, amelyre a szerző határozott választ és meggyőző, strukturált érvelést ajánlana, inkább egy gondolkodási folyamat, amelyet nem az egyes írások elején megfogalmazott téma vagy kérdés, inkább az épp befejezett bekezdésben felmerülő gondolat vezet tovább.

A jövő ígérete – a művészet posztkapitalista lehetőségei- ujegyenloseg.hu

Új esszékötetében Seregi Tamás a kapitalizmus és az alkotók viszonyára, a szimbolikus erőszak hatásaira, és az alkotókat sújtó prekariátus helyzetre hívja fel a figyelmet, és művészeti alapjövedelem bevezetését javasolja. A posztkapitalizmust vízióját a kultúra és a művészet újragondolt viszonyába ágyazza.

Megjelent Seregi Tamás könyve, A jövőbe szédülő lendülettel. – prae.hu

A Prae Kiadó gondozásában megjelent, és a Kis Présházban már meg is vásárolható Seregi Tamás új könyve (aki akar, előtte egy finom Pasco kávé vagy más frissítő mellett bele is lapozhat). Jövőbe szédülő lendülettel. Avantgárd és kultúra című kötetében a filozófus, irodalomtörténész a művészet huszadik-huszonyegyedik századi szerepére kérdez rá.

Teremtő ambíciók – prae.hu

2021 szeptember 2-án, a 92. Ünnepi Könyvhét első napján rengetegen gyűltek össze a Kis Présházban, ahol az esti programok közt volt Seregi Tamás Jövőbe szédülő lendülettel című tanulmánykötetének könyvbemutatója.

Szerző

Seregi Tamás

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2021

Oldalszám

248

ISBN

9786156199133

Szerkesztő

L. Varga Péter

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Jövőbe szédülő lendülettel” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

1

Részösszeg: 1,118Ft

KosárPénztár

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez