Bronka Nowicka

Megetetni egy követ

2,990Ft ÁFA-val 2,243Ft ÁFA-val

„A gyereket aggasztja, hogy nem tudja megetetni a követ. Nem azért, mert nem találja a száját. Tudja, hogy tele van szájakkal. Csak azt nem tudja, mit rakjon oda, amit meg is akarna enni.”

„A gyerek a kertben járkált, és nézte azt, ami ott volt. A kő vele együtt falta a látványt. Már tudta: bármivel képes életben tartani a követ, ami átmegy az érzékein. Még egy görönggyel is, ha ránéz, közönséges fűvel, amikor megérinti. Talán még a fű gondolatával is.”

A negyvennégy rövid történet főszereplői mindennapi tárgyak: fésű, teáskanna, cipők, gombok, tükör, kövek, melyeket az éles szemű elbeszélő éppúgy szóra bír, mint a saját családját: anyát, aki folyton takarít, halat pucol vagy mosogat, apát, aki talán még maga sem nőtt fel teljesen, és a mosogatón át, az ebéd maradékával szökne el a házból, nagypapát, aki helyett a halála után az élőknek kell megkeverni a teát, és dédit, aki vénségére egy párnahuzat-babát dajkál. Miközben bepillantást nyerünk a négy generáció életébe, történeteik hátterében kirajzolódik a lengyel falusi élet és a közelmúlt történelme is.

A Megetetni egy követ című debütáló kisprózakötetért 2016-ban Bronka Nowickának ítélték oda a legnagyobb elismeréssel járó lengyel irodalmi díjat, a Nikét.

Bronka Nowicka (1974, Radomsko)

Lengyel színházi és televíziós rendező, forgatókönyvíró, író.

Tanulmányok, kritikák, recenziók

Oláhné Kispál Anita – „A fagyos »lehetetlen« szótól gömbölyödik a szomorúság” – tiszatajonline.hu

Bronka Nowicka rendező, író, debütáló prózakötete 2016-ban elnyerte a lengyel Nike irodalmi díjat. Magyarul 2021-ben Sipos Tamás fordításában jelent meg Megetetni egy követ címmel. Ez a vékony kis könyv a tárgyak által előhívott emlékezet 44 rövid története. Ahogy a fülszöveg is ígéri, a kötet rálátást ad a lengyel falu, család, történelem egy-egy részletére is. Emellett létfilozófiai kérdéseket, és azok nyelvi leképezésének lehetőségeit is fejtegeti…

Bronka Nowicka: Megetetni egy követ – magyarnarancs.hu
Szarka Judit: A mindenség megmutatkozása – Revizor

Bronka Nowicka díjnyertes első kötetében negyvennégy rövid történet olvasható. Főszereplőik tárgyak és emberek, négy generáció tagjai, ahogyan egy gyerek látja őket.

Ajánló – szofisztikáltmacska.hu

A szöveg szinte már lírai, a szerző költői képeket ültetett át prózába, emiatt hiába a rövidség, nagyon oda kell figyelni és akár többször is elolvasni egy-egy fejezetet ahhoz, hogy megértsük, miről is van szó éppen. Előszeretettel él szimbólumokkal és metaforákkal a szöveg, itt a tárgyak nem feltétlenül a hétköznapi szerepükben vannak jelen.

Ajánló – ambivalentina.hu

Amikor elolvastam a fülszöveget, egyből megfogott ez az apró könyvecske. Valahogy úgy képzeltem el, mint egy őszinte, gyermekien édes és keserű emlékbuborékot, így igazán meglepődtem, amikor az első pár novellából feleszméltem: hát ebben semmi édes nincs. Végtelenül őszinte és nyers a megfogalmazása Bronka Nowickának, amivel egy-egy történetmorzsa végére olyan hasbarúgást tud produkálni, hogy esküszöm fizikailag fájt. Pedig nem ír hihetetlen dolgokról, amikről ne tudnánk, hogy hát „faluhelyen szokás” vagy „faluhelyen megtörténik”, mégis, ahogy a pörgettem a lapokat egymás után, egyre jobban elszörnyedtem, miközben egy furcsa kicsit nihilisztikus és kellemes atmoszféra elfogott.

Ajánló – kulturpara.hu

Bronka Nowicka, lengyel szerző, a Megetetni egy követ című kisprózája tele van hasonló képtelenségekkel, csak csóváltam a fejem, miközben a kötet minimalista novelláit olvasgattam. Aztán rádöbbentem, hogy nincs ezekkel semmi baj sem, csak a szigorú, következetes felnőtt énemet kicsit el kell zárni az észleléstől, és teret kell hagyni a gyermekkori gondolkodásom szabad szárnyalásának, játékosságának, és mindjárt teljesen rendben van minden.

Beleolvasó – dunszt.sk

 

 

 

Szerző

Bronka Nowicka

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2021

Oldalszám

86

ISBN

9786156199096

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Megetetni egy követ” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

1

Részösszeg: 1,875Ft

KosárPénztár

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez