Horváth Márk

Az antropocén

3,890Ft ÁFA-val 2,918Ft ÁFA-val

Az antropocén: új földtörténeti korszak, amely nevét az emberről kapta. Az ember jelenléte bolygónkon az utób­bi évezredekben meghatározóvá vált, a legutóbbi néhány száz évben, különösen az ipari forradalomtól kezdve pedig döntően befolyásoló tényező lett, ami a környezetben és a Föld rendszereiben komolyan érezteti hatását. Az öko­lógiai válság, a klímakatasztrófa, a környezetszennyezés valósága, ami az egyre kiterjedtebb területeket fölfaló mezőgazdaság, iparosodás és a népességrobbanás egye­nes következménye, napjainkban már nem lehet vita tár­gya. A folyamatok pontosabb megértéséhez ugyanakkor szükség van az antropocén jelenségének és fogalmának elmélyült áttekintésére, értelmezésére, a földtani időskála újragondolására.

Horváth Márk könyve az antropocén tudományban elfog­lalt helyének, a róla szóló eszmecseréknek, az azt övező vitáknak a bemutatását tűzi ki célul. A kötet első részé­ben az úgynevezett „szűk” és „tág” antropocén­fogalmak bevezetésével érzékelteti azt a tudományos közeget és beszédrendet, amely az antropocén köré szerveződött, beleértve a vele versengő gondolkodásmódokat, irányza­tokat és a társfogalmak jelentette eltérő látószögeket. A második és harmadik részben az antropocén filozófiai és esztétikai kihívásait szemlélteti, mindazokat a bölcseleti és művészeti trendeket és tendenciákat – többek közt a poszthumanizmust, a spekulatív realizmust vagy éppen a „sötét ökológiát” –, amelyek a humán tudományok képvi­selőit is a jelenség értelmezésére sarkallják.

Az antropocén a jelenünk és a jövőnk. Mindennél fonto­sabbnak tűnik, hogy ezt a jelent és jövőt jobban értsük.

Tanulmányok, kritikák, recenziók

Az emberi végesség tudatosítása: Sötét pedagógia az antropocénben, a poszthumanitás jegyében – igyic.hu

Az antropocén egy olyan új, fenyegető korszakot jelent, amelyben – az emberi tevékenységnek a Föld ökoszisztémáira gyakorolt globális kártékony természetkulturális hatása nyomán – drámai mértékben alakulnak át az élővilág körülményei. Az antropocént a Földrendszer működésének megzavarodásaként és összeomlásaként is értelmezhetjük, amely az élet valamennyi aspektusára jelentős hatással lesz.

Horváth Márk: Az Antropocén műveszet – dunszt.sk

Az antropocén művészetekben való erőteljes jelenléte rámutat arra, hogy a fogalom túlmutat a szűk természettudományos és akadémiai körökön. Miközben a művészeti világban az antropocén egy roppant népszerű és gyakran alkalmazott kifejezés és hívószó, az antropocén átfogó esztétikai elméletének kidolgozása még várat magára. A klímaváltozás és az antropocén egy olyan kontextust jelent, amelyben nem egy egységes antropocén-művészeti szcéna jelenik meg, hanem törések, diskurzusok és eltérő megközelítések tűnnek fel a kulturális mezőben.

Istvánkó Bea: Nade mi is az az antropocén? – epiteszforum.hu

A könyvajánló sorozatában Istvánkó Bea ezúttal az antropocén fogalmát járja körül, három olyan kiadványt ajánlva olvasóink figyelmébe, melyek segíthetnek eligazodni a kortárs építészeti diskurzusban is egyre inkább megjelenő fogalmak hálójában.

 

Könyvbemutató

Horváth Márk filozófus, Az antropocén szerzője, L. Varga Péter irodalomtudós, Mohácsi Balázs, A ránk Bízott kert műfordítója, egyik ötletadója beszélgetnek. Közreműködik: Boncsér Sára Luca

https://podcastgyujto.hu/2022/02/16/az-antropocen-es-a-rank-bizott-kert-okokolteszet-vilagirodalmi-antologia/

Szerző

Horváth Márk

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2021

ISBN

9786156199201

Alcím

Az ökológiai válság és a posztantropocentrikus természetkulturális viszonyok

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Az antropocén” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

0

Nincsenek termékek a kosárban.

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez