Halász Margit

Hetvenhét vörös bárány

3,890Ft ÁFA-val 2,918Ft ÁFA-val

Boldizsár Ildikó mesekutató már olvasta a könyvet, és a következőképp vélekedik róla.

Ebben a mesekönyvben szerepel egy titokzatos hős, akit nem a mesék tettek híressé. Kislányként üldögél mesemondó Roy barlangja előtt, valahol a messzi Skóciában, és hallgatja a skót és magyar tündérmesék világából táplálkozó csodaszép történeteket. Ki tudja? Talán épp az efféle mesék segítették őt abban, hogy felnőttkorában pontosan úgy tegyen, ahogy a mesék hősei: a szív törvényei szerint éljen, a skót egyház misszionáriusaként Magyarországra jöjjön, és egy budapesti leánynevelő intézetben nevelőnő legyen. Amikor kitört a háború, zsidó származású gyerekeket és felnőtteket mentett meg a biztos haláltól. Emiatt kellett mártírként meghalnia egy koncentrációs táborban.

Jane Hainingnek hívják. Neki szólnak ezek a mesék, az ő messziről ránk nevető szeme köti össze Dinky-t Kelekótya Ferkóval, Mihaszna Jankót Füttyös Tommal, Galamblelkű Ilonkát Felföldi Lizikével, a hangát a muskátlival, a mocsaras zsombékot az erdőszéllel, a füstölt tőkehalból készült gőzölgő hallevest a húslevessel, s a csigás haggist a sonkavacsorával. És nem hiányozhat a lakodalmi asztalról a  whyskis-mogyorós karamella sem!

Megejtően szép mesék ezek, a magyar és skót hagyományok ötvözése különös erőt kölcsönöz nekik. S persze mindegyik mesében megjelenik Jane, a kicsi lány, aki vigaszt és bátorítást kap az anya nélküli felnövekedéshez.

Halász Margit meséi azonban nem csak a félárva kicsi Jane-nek nyújtanak késői kárpótlást, s nem is csupán a mártír nevelőnőnek állítanak méltó emléket, hanem mindazoknak szólnak, akik a mesék határokon túlívelő bölcsességében szeretnének elmerülni.

 

 

JANE HAINING ÉLETÉNEK ÁLLÍT EMLÉKET HALÁSZ MARGIT MESEKÖNYVE

Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című könyvének bemutatója

Szeptember 19-én, az Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatták be Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című mesekönyvét a Kis Présházban, ahol a szerzővel a kötet szerkesztője, Világos Beatrix beszélgetett.

 

INTERJÚK, HÍREK:

https://konyvesmagazin.hu/gyerekirodalom/halasz_margit_gyerekirodalom.html

 

 

SKU: BOOK-9786155070877 Kategóriák: ,
Szerző

Halász Margit

ISBN

9786155070877

Alcím

Jane Haining emlékének. Bogdán Viki illusztrációival

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hetvenhét vörös bárány” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…

Kosár

1

Részösszeg: 2,250Ft

KosárPénztár

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez