Mészöly Ágnes

Márta evangéliuma

3,590Ft ÁFA-val 2,693Ft ÁFA-val

A Márták köztünk élnek. Arról lehet őket megismerni, hogy láthatatlanok. De ott vannak, amikor vissza kell varrni egy leszakadt gombot, kezük nyomán kerül friss virág az asztalra, és ők simítják el a konfliktusokat. Odaadásuk nélkül semmi nem működik jól, mert náluk az ember előrébb való, mint az eszme. Így volt ez már a bibliai időkben is. Jézus és tanítványai élelmezéséről és elszállásolásáról nem Mária és Lázár, hanem testvérük, Márta gondoskodott. Ő is szívesen hallgatta volna a tanításokat, de akkor mindenki éhesen maradt volna.

Márta – akárhogy is hívják – Márta marad, mert minden korban szeretjük kisírni magunkat valakinek a vállán. A regény egyik szála a bibliai Márta története, amely összefonódik egy negyvenpluszos nőével a szomszédból. Ő az, akinél mindenkit sikeresebbnek látunk. „Csak” feleség, anyuka, barátnő, családösszetartó, kertész, szakácsnő, és persze még munkahelye is van. Meg titkai. Történetét és közös életük történetét a férjének meséli, a férfinak, akivel évtizedek óta együtt él.

Mészöly Ágnes könyve a megelevenedett élet, annak minden fájdalmával, örömével, könnyeivel és nevetésével.

Kategóriák: ,

Interjúk

Négyen a Présben – Mészöly Ágnessel

Nők, akik mindig az utolsók a sorban – A mai “Mártákról” írt könyvet Mészöly Ágnes – noivalto.hu

„Már törődniük kell a szüleikkel, még nem engedhetik el a gyerekeik kezét, miközben próbálnak mindenhol megfelelni és nőiesek maradni” – a negyvenes-ötvenes „Mártákról” írt regényt Mészöly Ágnes, azokról a nőkről, akik szinte láthatatlanok, de valójában ők működtetik a családot, a háztartást. A Márta evangéliuma szerzőjével Oláh Andrea beszélgetett.

Tanulmányok, kritikák, recenziók

Kalapos Éva Veronika – Szubjektív beszámoló – alfoldonline.hu

A nem, az nem – az nem az, nem?

Apokrif örömhír – nepszava.hu

Történetek garmadája gabalyodik-gombolyodik komplex hálózattá Mészöly Ágnes regényében, mely nők sokaságának lehetséges és nagyon is valódi életsorsát meséli el – anélkül, hogy megítélne, kinyilatkoztatna, vagy bármiféle konklúzióra jutna velük kapcsolatban. Mindezt inkább az olvasóra hagyja, ahogy azt is, hogy a számos bemutatott vagy csak felvillantott élethelyzetből, -mozaikból melyikre is fókuszál majd a saját szemszögéből. S van miből válogatnia.

Beleolvasó – litera.hu

De eszembe jut a második kívánságom, és megfogyatkozik bennem a kétségbeesés. Valahogy odaértem Levenduláért időben. Valahogy ez is sikerülni fog. – Mészöly Ágnes könyve a Prae Kiadó gondozásában jelent meg 2021 júliusában. Részletet közlünk belőle.

Ajánló – szofisztikaltmacska.hu

Mészöly Ágnes legújabb, felnőtteknek szóló regényében a Márták világába kalauzolja az olvasókat. Hogy kik is azok a Márták? Mindannyian ismerjük őket, sőt, talán mi magunk vagyunk.

Ajánló – ambivalentina.hu

Mészöly Ágnes könyve a megelevenedett élet, annak minden fájdalmával, örömével, könnyeivel és nevetésével.

Ajánló – ahmagazin.com

Legyen szó sorozatról, filmről vagy könyvről, a közönség szeme mindig a főszereplőre irányul. Köré épül a történet, ő menti meg a világot vagy válik jobb emberré. Talán te ugyanúgy figyelsz a mellékszereplőkre – azokra, akik támogatják és tanítják a hőst -, de az ő életüknek csak egy csekélynyi részlete tárul a szemed elé, dramaturgiai eszközök csupán.

Ajánló – afüzet.hu

Bibliai történetet dolgoz fel, mégis nagyon mai problémákat boncolgat Mészöly Ágnes Márta evangéliuma című regénye, aminek vallásos színezete leheletfinoman segíti a megértést mindazon negyven-ötven pluszos nő számára, akiknek életét jobbára a másokról való gondoskodás tölti ki. A 21. század “kifutó” nőtípusainak megértése sokunk érdeke, amit ez alkalommal nem önsegítő vagy pszichológus által írt szakirodalom lapozgatása közben sikerül elérnünk, hanem két párhuzamosan játszódó történet olvasásán keresztül.

Ajánló – konyvesmas.com

Mészöly Ágnesnek sikerült már az első lapokon nagyon erős atmoszférát teremtenie, ahol a szépirodalmi minőség mellett nagyon is fontos lélektani, önismereti kérdések merülnek fel, és ahol a szereplők sorsában minden olvasó kicsit magára ismerhet.

Beleolvasó – f21.hu

Gyorsan elmúlik, ami még tébét havából maradt, elszalad sebát is, s Szírus lánya Mártának oly sok intéznivalója van, hogy el is feledkezik magányáról, bár, ha olyasvalakikkel találkozik, akik a Jordánon túlról jöttek, kifaggatja őket, tudnak-e valamit a názáreti Jézusról és követőiről. S az utazók mindig örömmel mesélnek, főként, ha a leány meghívja őket egy xesztész borra.

Beleolvasó – dunszt.sk

Nincs már időnk rá, hogy együtt visszamenjünk a koszorúért, szóval Gitta kiugrik Levával a virágbolt előtt, amíg megpróbálok parkolóhelyet keresni. Néha hátrasandítok apámra, a tekintete most szokatlanul eleven, hol a járókelőket figyeli, hol az autó műszerfalát. Nahát, nem is kormányzol parkolás közben, jegyzi meg, míg a kocsi befarol egy üres helyre, ez ilyen önműködő, magyarázom neki. Jó drága lehetett, hümmög, hogy miket ki nem találnak mostanában.

 

 

 

 

 

Szerző

Mészöly Ágnes

Megjelenés éve

2021

Oldalszám

332

ISBN

9786156199119

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Márta evangéliuma” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…

Kosár

1

Részösszeg: 1,875Ft

KosárPénztár

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez