Marcín Świetlicki

Tizenhárom

3,500Ft ÁFA-val 2,625Ft ÁFA-val

Krakkó belvárosának kultikus kocsmáiban izzik a hangulat az egykori népszerű gyerekszínész, a mindenki által mesterként ismert öregedő piás körül. A hosszú önpusztító évek után felcsillan a remény: egy varsói médiaügynökség óriási összeget kínál emlékiratai megírásáért. Miközben sűrűsödik körülötte a levegő az ivókban, az utcákat pedig elárasztják a turisták, Szotyka, a helyi prostituált különös sérülést szenved munka közben, és egy fiatal lány, aki a mester körül legyeskedik, rejtélyes körülmények közt meghal.

A hírnevét és méltóságát az előző rendszerben felejtő mester legszívesebben csak kikérné a következő vodkáját, és felvenné a zsíros tiszteletdíjat, ha lehetséges volna. A felhőtlennek tűnő életek és a nyüzsgő krakkói utcák díszlete mögött azonban felsejlik a kortárs lengyel valóság pénzéhes karrieristákkal, képmutató politikusokkal, befolyásos médiamogulokkal, a megélhetést hajtó pultosokkal és számító, kíméletlen arcokkal teli karneváli világa.

Tanulmányok, kritikák, recenziók

Németh Orsolya: A „meghízott, felpuffadt és megőszült” mester nyomoz – 1749.hu

Na de ki is ez a titokzatos mester, Świetlicki krimitrilógiájának főhőse? Annyi biztos, hogy a Krakkó már klasszikusnak számító kocsmáiban összejáró közönség (művészek, átlagemberek, prostituáltak) számára kultikus figura, akinek nevét azonban sohasem tudjuk meg. Tudjuk viszont, hogy a Kispiactéren lakik, mellőzi (vagy ellenzi?) a modern világ olyan vívmányait, mint a telefon, az internet vagy az e-mail, nem veti meg viszont az alkoholt és a cigarettát, főleg, ha ingyen van.

Marcin Świetlicki: Tizenhárom – magyarnarancs.hu

Az egykori gyerekszínésznek, a Mesternek nincsenek nagy tervei: alkoholista akar maradni, és ki szeretne kopni a kollektív emlékezetből úgy, hogy azért mindennap ingyen ihasson a krakkói Irodában.

Beleolvasó – dunszt.sk

 

 

Szerző

Marcín Świetlicki

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2021

Oldalszám

300

ISBN

9786156199089

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tizenhárom” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

0

Nincsenek termékek a kosárban.

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez