Enrique Del Rey CaberoJosean Morlesín MelladoMichael Goodrum

Útmutató a képregények tanulmányozásához: Rajzolt bevezető a képregénytudományba

0Ft

A könyv Szép Eszter fordításában ingyenesen letölthető itt, vagy lapozható formátumban megtekinthető itt.

A képregénytudomány (Comics Studies) interdiszciplináris tudományterület, amely a történeti megközelítésen túl vizsgálja a képregények formai tulajdonságait, saját kifejezőeszközeit, kölcsönhatásait más művészeti ágakkal, és olyan fontos témák ábrázolását, mint a társadalmi folyamatok, az emlékezet, vagy a szuperhősök.

Ez a képregény formájú útmutató a fiatal tudományág legfontosabb területeit veszi sorra. A kalauzt az Oxford Comics Network tagjai írták és rajzolták, az angol eredetit az Oxfordi Egyetemen működő Oxfordi Bölcsészettudományi Központ (TORCH) adja ki.

Részlet Szép Eszter képregénykutató előszavából: „Az Útmutató a képregények tanulmányozásához, ahogy a címe is ígéri, jól látható turistajelzésekkel segít eligazodni a képregényekhez köthető asszociációk erdejében, és rendszerezi azokat a módokat, ahogy az angol-amerikai eredetű képregénytudományban ezt a sokszínű médiumot vizsgálni szoktuk. Különleges kiadvány ez, hiszen nem csak szöveggel érvel, magyarázataiban a teljes képregényes eszköztárat felvonultatja. Ezzel az alkotók folytatják a Scott McCloud által elkezdett és az elmúlt években főként Nick Sousanis által képviselt hagyományt: az elméleti megfontolásokat nem választják el a gyakorlattól.” A kiadványban egy interjú is olvasható Nick Sousainsszal, aki a diszciplínák közé nem szorítható emberi kreativitásról és az összetett, sokszor vizuális gondolkodási folyamatainkról írta és rajzolta Unflattening [Kilaposítás] című képregénykönyvét (Harvard University Press, 2015).

Szerző

Enrique Del Rey Cabero, Josean Morlesín Mellado, Michael Goodrum

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2023

Oldalszám

40

ISBN

978-615-6199-26-3

Fordító

Szép Eszter

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Útmutató a képregények tanulmányozásához: Rajzolt bevezető a képregénytudományba” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

1
Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez