Blog bélyegkép

Női irodalom a Prae Kiadótól

Blog bélyegkép

A kortárs irodalom legizgalmasabb témái közt szerepelnek a nők történetei, legyen szó karrierről vagy magánéletről. Az olyan traumáktól, mint az abúzus vagy a női alkoholizmus, a munkahelyi kihívásokon át a pályán és családban való helytállásig kérdések sokasága fogalmazódik meg, amelyek megválaszolása jelenkori társadalmunk legfontosabb kihívásai közé tartozik. A Prae Kiadó női szerzői által írott regényekben, krimikben, novellákban, mesékben magunkra ismerhetünk, viszontláthatjuk a küzdelmeket, problémákat, örömöket.

A leginkább, sőt szó szerint húsba vágó kérdésekkel Molnár T. Eszter Teréz, vagy a test emlékezete című regénye foglalkozik. Abúzus, menekülés, kivándorlás… Ahogy a szerző a Glamour című lapnak fogalmazott: „elsősorban nem az abúzus közvetlen hatásaival, hanem annak feldolgozásával, elhallgatásával és a későbbi kapcsolatokra való kivetülésével foglalkoztam”. A könyvet francia és német nyelvre is fordítják már.

https://www.praekiado.hu/termek/terez-vagy-a-test-emlekezete/

Az emberi kapcsolatokra Az Alaszkai-öböl című kötete novelláinak jelentős részében végül női szemszögből látunk rá. A bemutatón a szerző, Turbuly Lilla beszélt arról, miként jelenik meg történeteiben az öregedés, az elmúlás, miért zárul minden történet fájóan, de valahol mégis helyesen, hogy milyen fontos számára a szeretet, az, hogy mindig ott legyen valaki mellett.

https://www.praekiado.hu/termek/az-alaszkai-obol/

Krimi ma című sorozatunk legújabb darabja, Az átutazo pszichothriller. A gyerekkönyvek világából jól ismert Kertész Erzsi első, felnőtteknek szóló könyve: a harmincas éveiben járó sikeres menedzser, Csilla egy véletlenek köszönhetően kívülről lát rá addigi életére, és megdöbbentő dolgokat talál mind a saját pszichéjében, mind abban a vidéki közösségben, ahová sorsa veti. Vigyázat, alkoholveszély!

https://www.praekiado.hu/termek/az-atutazo/

Nő által vezetett nyomozócsoport Magyarországon, egy patriarchálisan hierarchikus rendszerben, a rendőrségben?! Rengeteg éles helyzetet teremt ez a szituáció, melyekbe el is visz bennünket a szerző, Cserháti Éva A Sellő titka című regényében. Ráadásul az európai történelembe ágyazva, hiszen a második világháború utáni polgárháborús Görögországról Magyarországra menekültek közt játszódó bűncselekmény felderítése a cél.

https://www.praekiado.hu/termek/a-sello-titka-a-k-e-z-elso-esete/

Rókabérc, haláltúra. Mészöly Ágnes napjaink Magyarországán játszódó, Agatha Christie nyomdokait követő, lebilincselően izgalmas krimije. A pörgő cselekmény minden szereplője sérült, defektjük miatt mindannyian rémesen ismerősek nekünk, magyar olvasóknak. A regényben különösen nagy szerepet kapnak az erős nők: az orvos és az ügyész.

https://www.praekiado.hu/termek/rokaberc-halaltura/

Tusnádról származik a Szabadesés című bűnregény főszereplőnője, aki édesanyja halálát követően Sepsiszentgyörgyön nevelkedett egy árvaházban, innen jutott ki gyerekként az NDK-ba apjához 1988-ban. Az ő későbbi élettörténetét felgöngyölítve jut el Molnár T. Eszter férfi elbeszélője, Walter Becker heidelbergi ügyvéd az igazi bűnökig.

https://www.praekiado.hu/termek/szabadeses/

Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című mesekönyvét Jane Hainingnek ajánlja, az illusztrátor a Belgiumban élő Bogdán Viki. A skót misszionáriusnő a második világháború előtt érkezett Magyarországra, és tanítványai közt zsidó lányok is voltak, akiket menteni próbált, majd ő is Auschwitzban végezte. Erkölcsi példája nyomán a szerző a skót és magyar mesevilág közös útjait kereste.

https://www.praekiado.hu/termek/hetvenhet-voros-barany-jane-haining-emlekenek/

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár

0

Nincsenek termékek a kosárban.

Üss ENTER-t a kereséshez, vagy ESC-et a kilépéshez